Alternatief vervoer: de bakfiets

Bakfiets avonturen

Begin oktober heb ik de deur van mijn toenmalige job bij Knight Moves achter me dicht getrokken. In plaats van onmiddellijk aan een nieuw professioneel avontuur te starten, heb ik besloten eerst enkele weken thuis te blijven en mijn zoektocht naar het nieuwe avontuur niet te overhaasten.

Het eerste praktische probleem dat daarbij ontstond: bij het verlaten van Knight Moves moest ik logischerwijze ook mijn bedrijfswagen inleveren. Na 6 jaar bedrijfswagen stond ik ineens zonder vervoer. Ik moest echter wel nog dagelijks de kinderen naar school brengen. Een beetje creatief denken bracht me bij een bakfiets : een leuk vervoersmiddel, dat (1) stukken goedkoper is dan een eigen wagen, (2) me verplicht wat meer te bewegen en (3) super leuk is met de kinderen. Zij maken er zelfs liedjes rond en zingen luidkeels als we ’s morgens naar school racen.

Wat kan ik vertellen na 2 maand “bakfietsen”?

  • Kies een stevig en degelijk model : mijn fiets weegt 60 kilogram, inclusief mezelf en de 2 kinderen gaat dat naar de 200 kilogram. Dan wil je geen krakkemikkig ding om bergaf te rijden.
  • Investeer in voldoende veiligheid: verlichting, remmen, helmen, veiligheidsgordels, …
  • Remmen zijn écht wel belangrijk. Kijk ze minstens één keer per week na.
  • Een handrem is handig, zeker als je parkeert om uit te stappen. Kijk deze rem ook regelmatig na. Ik “misbruik” de handrem soms bij het bergaf rijden: het zorgt voor een veilige, natuurlijke “rem” zonder tot stilstand te komen.
  • Een remlicht is handig.
  • Als je door weer en wind moet, zorg voor een manier om je kostbare lading te beschermen tegen de elementen (regen, sneeuw, wind, …). Ook al ziet het er wat lullig uit, zij vinden het alvast super.
  • Probeer het sturen goed in de vingers te krijgen, vooraleer je met volle lading de baan op gaat. Het is écht wel anders fietsen dan met een gewone fiets.

Maar vooral: enjoy!

 

2 thoughts on “Alternatief vervoer: de bakfiets”

  1. Pingback: Ik zit zonder werk. Maar daarom ben ik niet wanhopig ... - Thomas Lepouttre - tl;dr

  2. Pingback: Customer service bij Bol ... - Thomas Lepouttre - tl;dr

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.