Leesvoer

Ok, ik geef het toe. Ik heb een probleem. Ik koop véél te véél boeken. Ik heb geen ruimte meer om ze deftig te plaatsen, en al zeker geen tijd om ze allemaal te lezen. Maar toch ben ik er aan verknocht, blader ik er graag door en blijf ik hangen bij een hoofdstuk hier en daar.

Ik begin elk boek, maar kan nooit vooraf beslissen of ik het al dan niet volledig uitlees. Mijn tactiek? Die varieert, maar onderstaande flow kan wel een aantal zaken verklappen.

  • Ik lees nooit vooraf de inhoudstafel, het eerste hoofdstuk, … . Als ik iemand enthousiast hoor praten over een boek, als ik een goeie review lees, … is dat vaak voldoende om het boek aan te kopen.
  • Zodra het boek in mijn bezit is en ik de kans krijg, blader ik er rustig door. Op 10 minuten tijd heb ik zo een goede indruk over het boek, de opbouw, structuur, layout, …
  • Zodra ik kans heb, lees een 10-15 tal minuten in het boek. Daarbij sla ik steevast de preface en intro over, die zijn doorgaans toch niet zo boeiend. Als ik na 15 minuten nog niet op mijn horloge of GSM gekeken heb, is dat meestal een goed teken.
  • Afhankelijk van mijn eerste indrukken, krijgt het boek een rating: 1, 2 of 3.
  • Ik maak mezelf wijs dat ik éérst de boeken met rating 1 zal lezen, en dan pas 2 of 3. Maar je mag dit niet als een exacte wetenschap beschouwen. De ene keer heb ik gewoonweg zin om een “2” te lezen ipv een “1”.

Je kan hier steeds een lijstje terugvinden van mijn boeken of via een visuele voorstelling.