Tijd voor een nieuwe haag!

In de vergunning voor onze vegetatiewijziging stond letterlijk “inheemse gemengde haag”, ter vervanging van de vorige haag. Inheems en gemengd, dat beperkt de keuze, dus best advies inwinnen.
Voor inrichting van de tuin hebben we hulp onder de arm genomen van een tuinarchitect, Groenling (aanrader!). Hij adviseerde ons om breder te kijken en méér soorten te combineren en de aankoop te doen via de groepsaankoop van RLVA. Een scherpe prijs en kwalitatief plantgoed. Dikke win dus!

Uiteindelijk zijn we gegaan voor een combinatie van Beuk (Fagus Sylvatica), haagbeuk (Carpinus Betulus), meidoorn (Crataegus Monogyna), gladde iep (Ulus Minor) en veldesdoorn (Acer Campestre). Aangezien we toch wel 425 planten nodig hadden, werd alles mooi aan huis geleverd.

De voorbereiding was vrij straight forward, maar arbeidsintensief : een geul graven van 30 cm breed en 30 cm diep, en dat voor 80 lopende meter. Draadje spannen, en graven maar! Na het graven van de geul werden palen geplaatst (elke 5 meter, met op elke hoek een haakse paal) en draad gespannen (op 20cm boven het maaiveld, en eentje op 80cm).
De geul werd deels aangevuld met verse groencompost (en gemengd met de originele grond). Het plantgoed werd de dag na levering onmiddellijk aangeplant en aangebonden. De dag nadien was er een goeie regenbui.