Kogel door de kerk – die haag vliegt er uit

We hebben meerdere uren en dagen gespendeerd aan het “goed krijgen” van de haag. Na een paar pittige discussies toch tot de conclusie gekomen : ze gaat er uit, en we vervangen door een jonger en gebruiksvriendelijkere versie.
Hoe pak je zoiets aan? Eerst even advies inwinnen bij de mannen van de gemeente : blijkbaar mag je een haag niet zomaar weghalen, tenzij je een “vergunning voor vegetatiewijziging” aanvraagt. Als je wel al zou wonen op het stuk grond, maakt dat niets uit (en mag je met de haag doen wat je wil). De ambtenaar merkt fijntjes op dat, als ik de haag weg wil, ik ook een nieuwe zal MOETEN plaatsen.
Omgevingsloket is vrij straight forward, invullen dossier en documenteren. En dan … wachten!

Het eerste plan was om de haag tot net boven maaiveld af te zagen met de kettingzaag en alles in een mega-hakselaar te duwen. Het hakselhout zouden we kunnen gebruiken bij de nieuwe haag. Met een stronkenfrees zouden we alle stronken in de grond kapot kunnen frezen. Bij Boels is alles beschikbaar, maar 80 lopende meter is niet weinig …

Na wat verder nadenken, toch maar besloten om het geheel te laten verwijderen door een professional. Met een tractor en ketting werd de haag vrij vlot verwijderd. De haag werd afgevoerd in een paar containers. In één dag was het grote werk gedaan.

Nadien hebben ze ook het stuk grond gemaaid, opnieuw laten opkomen en gesproeid. Ook al ben ik geen fan van pesticiden (we willen eigenlijk een zo ecologisch mogelijke omgeving), ben ik nog minder fan van 2500m² tingels en distels. Na het sproeien werd het nog eens gemaaid en daarna gefreesd. Het stuk grond ligt er ineens een stuk properder bij!