Tuinafsluiting in ipé

We willen de oude afsluiting afbreken, en een nieuwe plaatsen, een 4tal meter verder naar achter. Alles begint bij het plannen en berekenen. Liefst een afsluiting in hout in plaats van een klassieke draadafsluiting. Ik wou wel eens experimenteren met een hardhouten variant. Het stappenplan …

  1. Alle afmetingen overbrengen op de grond : waar komen de palen, waar het poortje, …
  2. Voor de palen graaf ik een gat van 30x30cm, de laatste 40 cm boor ik met een grondboor verder. De azobe palen behandel ik met een laag specifieke verf om de palen te beschermen tegen grond(water). 10 cm gravé in het gat, paal op hoogte brengen en vervolgens vastzetten met voldoende beton. Voor de palen aan de poort gebruik ik wat extra beton.
  3. Eens de palen vast staan, heb ik kantstenen geplaatst tussen de palen. Geen visueel nut, eerder om gravers tegen te houden die onder de afsluiting willen kruipen.
  4. Tussen de palen komt een houten kader: afmeten, zagen en monteren met vijzen. Daarna met kleine l-profielen monteren tussen de palen. Let wel: gebruik specifieke vijzen voor hardhouten palen /hout. Voorboren met metaalboortje aangeraden.
  5. Ipé in wildverband is (volgens mij) het mooiste. De bevestiging met vijzen wil ik echter op de zelfde lijnen houden. Meten, zagen, voorboren en monteren. Span een draadje en maak een kaleerblokje om telkens dezelfde afstand te behouden.
  6. De metalen poort heb ik eerst bekleed met dunne houten latjes, daarna afgewerkt in dezelfde ipé. Gemonteerd met plaatduimen.

Wat heb ik geleerd?

  • Alle hout leeft : als je hout koopt, kies dan de rechtste planken. Als je laat leveren heb je die keuze niet, en gebruik je wat je krijgt (in mijn geval zaten er wel wat scheve planken bij).
  • Hardhout is hard. Heel hard. Voorboren is belangrijk, tenzij je elke vijs 2x wil invijzen (en veel wil prutsen om afgebroken koppen los te krijgen uit je hout). Boor langzaam op een constante snelheid. Sneller boren = hout zal verbranden, boortje pakt niet meer en breekt uiteindelijk af.
  • Latten van 4m zijn handig omdat je minder moet verzagen en het sneller vooruit “kan” gaan. Weet wel dat ze onhandig zijn in het verwerken en je een eigen helper moet maken als je wil meten, zagen, …
  • Volgende keer zou ik ook een elektrische kabel voorzien en ergens verlichting inbouwen. Misschien een LED strip over de volledige breedte. Lijkt me leuk effect.