Scrum @home – lessons learned.

Enkele weken geleden hebben Gerty en ik beslist om thuis ook scrum te gaan toepassen. Daarbij vonden we het zeer belangrijk om regelmatig bij te sturen, en te kijken hoe dit verder evolueert.

Resultaat na ongeveer 1 maand en 5 familie meetings (sprint planning / retrospectives): 

  • We zijn afgestapt van een klassiek scrum bord. Het bleek immers niet optimaal te werken voor onze jongens. Zij hebben momenteel meer nood aan de structuur van een klassieke planning met een transparante takenlijst, dan de vrijheid en flexibiliteit van een scrum bord. Concreet vertaalt zich dit in een klassieke kalender per week, ingedeeld op dag niveau. Gerty heeft een custom bord gemaakt door middel van een plotter, en het resultaat mag er zeker zijn.
  • Dit inzicht is tot stand gekomen tijdens de wekelijkse familie meetings, door iedereen te betrekken bij het proces. Lars (4 jaar) was nog iets te jong hiervoor, maar Casper (6,5 jaar) heeft hier heel constructief aan meegewerkt.
  • Het inrichten van het bord hebben we deels overgelaten aan de kinderen. Samen de tickets tekenen is leuk. Combinatie van een titel en tekening was belangrijk: Casper kan net lezen, Lars nog niet. Hij heeft nood aan de tekeningen. Zo hebben we post-its om de trap te kuisen (tekening trap), de koffiemachine aan te vullen (tekening tas koffie), het opvullen van de afwasmachine (tekening afwas), …. .
  • Doorgaans worden de taken zeer nauwgezet gedaan, en is iedereen “fier” op zijn eigen taken.
  • De inhoud van de kalender bepalen we op weekbasis en in groep (sprint planning). Zo bespreken we de verschillende taken (user stories), het menu voor die week, bespreken we de agenda (milestones). Ook bespreken we het proces: wat loopt goed, slecht en wat kan beter (retrospective).
  • Na 5 “familie meetings” begint het vrij goed te lopen. Het begint een automatisme te worden op zondag middag. Iedereen gaat aan tafel zitten, waar alles besproken kan worden. Op dit moment krijgt iedereen de kans zijn mening te zeggen, en zorgen we dat iedereen luistert. Klinkt logisch, maar niet vanzelfsprekend met 2 jongens 😉

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.