De rol van de “manager” in een agile/scrum omgeving

Nu meer en meer bedrijven de switch naar een “agile omgeving” wagen, kan ik me voorstellen dat een aantal managers wel met het nodige angstzweet rondhuppelen. Hoe moet een “klassieke manager” nu omgaan met al dat agile geweld? Moeten ze allemaal vervangen worden door een nieuwe generatie van “agile managers”?

Volgens mij hoeft het allemaal niet zo extreem te zijn, en kan een manager prima zijn rol blijven uitoefenen. Maar net zoals de rest van het bedrijf, moeten ze veranderen. Ze moeten mee evolueren.
De change naar een agile organisatie is immers van toepassing op iedereen (niet enkel de operationele laag van je bedrijf). Als manager wordt je rol niet overbodig, maar zal hij wel anders ingevuld worden. De manager zal meer vrijheid moeten geven aan zijn mensen, en ze niet meer louter controleren. Hij moet zijn mensen meer motiveren en stimuleren, vertrouwen dat ze de juiste beslissingen kunnen nemen. Om die beslissingen te kunnen nemen, heeft iedereen de juiste context nodig. De agile manager moet volgens mij net hierin de nodige ondersteuning bieden. Hij moet “the bigger picture” bewaken en kaderen. De visie en missie van het bedrijf duidelijk overbrengen aan zijn volledige team.
Je kan immers niet zomaar iedereen verantwoordelijk maken, omdat je met een zelfsturend team zit. Dit is een proces, een verandering binnen de organisatie. De managers van de organisatie moeten dit faciliteren en vervolgens verder onderhouden en verfijnen.

Eén ding staat vast. De managers die mee willen met deze agile transformatie, gaan een zeer boeiende tijd tegemoet!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.