Met de Richard Feynman techniek kan je alles leren

Richard Feynman was een natuurkundige Nobelprijswinnaar met een knobbel voor kwantumelektrodynamica. Hij was een beroemd didacticus, waar tal van inspirerende quotes te vinden zijn online.

Wat me vooral boeit, is zijn techniek om complexe concepten te kunnen “leren” , op een efficiënte manier. In zijn aanpak gaat het er om dat je niet moet proberen om iets complex te herinneren, maar om het complexe zeer eenvoudig te maken. Door het vereenvoudigen van het complexe materie, op zo’n manier dat een 5 jarige dit kan begrijpen, zal je het zelf ook véél beter onthouden. Hieronder de techniek, in 5 stappen:

  1. Kies het thema of concept dat je wil leren.
  2. Leg het mij uit alsof ik slechts 5 jaar oud ben: hiervoor verplicht je jezelf om korte zinnen te gebruiken met eenvoudige woorden. Keep it simple.
  3. Wees alert voor gaten in je uitleg : is het nog te complex, dan begrijp je het zelf nog niet goed. Zoek de juiste informatie op.
  4. Zorg voor analogieën : abstracte concepten zijn vaak eenvoudiger te begrijpen door ze te vergelijken met alledaagse, gelijkaardige concepten.
  5. Vereenvoudigen, vereenvoudigen, vereenvoudigen.

 

 

 

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.