Mijn ervaring met de Mini-MBA – Business Essentials voor Management Talent opleiding bij Wolters Kluwer

Ongeveer een jaar geleden heb ik de mini-MBA gevolgd via Wolters Kluwer (eind 2015 – begin 2016). Het betreft uiteraard geen volledige MBA. Je kan het eerder beschouwen als een verkorte track waar belangrijke topics slechts aangeraakt worden tijdens intensieve sessies. Op eigen tempo kan je je vervolgens verdiepen in de zaken die je meest boeien.
Toch vond ik het een bijzonder waardevolle opleiding …

Materie

Het begint alvast bij de materie die behandeld werd. Zeer gevarieerd en uitgebreid, doorgaans ook op een zeer aangename manier gebracht door de docenten. Bij de meeste docenten werd theorie doorspekt met praktijkvoorbeelden, wat het zeer prettig maakt om nieuwe kennis te absorberen. Ook zijn de docenten zeer aanspreekbaar, zowel tijdens de cursus als daarbuiten.

Financieel management

Dé reden waarom ik in de eerste plaats aan deze opleiding wou starten, was het verbeteren van mijn kennis omtrent finance en administration. Naar deze sessie keek ik dus wel uit. Docent Ludo Lambrechts is een doorwinterde verteller met een stevige cursus. Na de opleiding had ik niet het gevoel een nieuwe roeping als boekhouder achterna te gaan, maar had ik wel meer zelfvertrouwen in de materie. Topics die behandeld werden zijn financiële analyse & planning, werkkapitaalbeheer, investeringsbeleid, financiële structuren en financieringsbronnen.

Strategisch management

An organization’s ability to learn, and translate that learning into action rapidly, is the ultimate competitve advantage.

Jack Welch

Rudi Cranshoff lijkt een vat vol ervaring, die doceert vanuit zijn eigen kennis en expertise. Door de verhalende stijl is de cursus behapbaar en aangenaam te volgen. Topics die behandeld werden variëren van de strategische cyclus en cultuur, naar omgevingsanalyses en SWOT analyses. Zeer boeiend, en voorzien van een 4 pagina’s tellende lectuurlijst. Leesvoer voor járen!

Human Resource Management

De cursus waar ik minst naar uitkeek, maar het meeste door verrast werd. Patrick van Aeken is een rasechte people person. De manier waarop hij de verschillende “human topics” aankaart, de rollenspellen, de moeilijke situaties, … waren allen bijzonder leerrijk en onmiddellijk bruikbaar in mijn professionele omgeving. Patrick schuwt ook geen taboe’s en durft lastige topics te bespreken.

Project & Change Management

Walter Gijs doceert beide vakken. Als project manager heb ik weinig nieuwe materie ontdekt bij de cursus project management (logisch) maar heb ik wel een aantal nieuwe ‘angles’ ontdekt om lastige situaties aan te pakken. Zijn ervaring werkt motiverend, zijn aanpak is pragmatisch en to-the-point.

De cursus Change Management was bijzonder interessant. Een aantal zaken die ik instinctief reeds deed, werden tijdens de opleiding bevestigd en/of weerlegd. Mooie afsluiter: wie heeft mijn kaas gepikt!

Marketing & Sales

Marketing & Sales … twee topics die me niet op het lijf geschreven zijn, en waar ik ook niet de meeste voeling mee heb. Toch was dit een interessante sessie. Niet zozeer door de cursus en materie, wel door de manier waarop het gebracht werd door docent Geert Vanhees. De voorbereiding voorspelde nochtans weinig goeds: een vrij complex artikel rond merkenstrategie waar ik toch wel even zoet mee was, inclusief het Ashridge Missiemodel en het Waardediscipline model.

Leiderschap

Walter Gijs gaf, naast Project Management en Change Management, ook de cursus rond leiderschap. Ik had schrik dat het een vrij wollige dag zou worden, maar niets is minder waar. Opnieuw gaf Walter op een enthousiaste en verhalende manier les. Een combinatie tussen theoretische modellen en praktische voorbeelden.

Supply Chain Management

Supply Chain Management was voor mij persoonlijk een wat vreemde eend in de bijt. Ik had hier zeer weinig voeling mee en had er ook weinig vertrouwen in. Maar opnieuw werd ik van het tegendeel overtuigd. Deze cursus werd gegeven door Danny Boeykens, door middel van minimale theorie, aangevuld met een praktische oefening in teamverband, op je eigen computer. The Fresh Connection is een fictief bedrijf waar jij (als team) verantwoordelijk bent voor de goede operationele werking. Door aanpassing van parameters kan je het resultaat van je bedrijf beïnvloeden. Denk maar aan grotere paletten, investeren in een groter warenhuis, meer nadruk op just-in-time (JIT), … . Telkens moest je buikgevoel en instinct combineren met de achterliggende theoretische formules. Zeer leuk en uitdagend. Ook omdat ons team -tegen alle verwachtingen in- de hoogste omzet kon draaien tegen het einde van de dag.

Business case en presentatie

Tijdens de volledige opleiding krijg je tussendoor uitleg over het uitwerken van een eigen business case. Door middel van vragen en opdrachten loopt die traject over verschillende maanden. Zodra de lessen afgerond zijn, krijg je ongeveer 3 weken de tijd om je business case af te ronden en in te dienen. Vervolgens moet iedereen uit de groep zijn eigen business case presenteren voor de volledige groep. Score werd gegeven door de groep, en door Walter Gijs en Ludo Lambrechts. Die score bepaalt het eindresultaat of je al dan niet geslaagd bent. Een procentuele score is er niet.

Ter info, ik was geslaagd.

 

Intensiteit

De volledige opleiding heeft een doorlooptijd van 4 à 5 maand. In die periode worden 9 dagen opleiding gegeven, en één dag presentaties. Afhankelijk van het formaat van de groep, vermoed ik dat de presentaties over twee dagen lopen. Tijdens de opleiding zijn ook momenten voorzien om ’s avonds verder te werken aan je business case met begeleiding van de docenten.

Quasi elke cursus bestond uit 3 delen: voorbereiding (huiswerk), de opleidingsdag zelf en naverwerking. De voorbereiding was soms maar 10 minuten, soms was het een grote kluif en kon je meerdere avonden zoet zijn. De opleidingsdag was vrij zwaar: van 9u tot 17u en dan ben je grotendeels “op”. De naverwerking is afhankelijk van je eigen motivatie en interesse. Ik vond de meeste cursussen vrij boeiend, en kon na de uren gerust nog wat verder uitdiepen.

Begeleiding door de docenten was prima. Allen zijn begeesterd door hun vak en konden dit ook zeer goed overbrengen. Zeer enthousiaste docenten. Ook na de uren waren zij aanspreekbaar (via e-mail). Tussen de verschillende sessies door kon je probleemloos een docent aanklampen en om meer uitleg vragen.

Er was een tool in gebruik (Curatr) die docenten en studenten met elkaar in contact kon brengen. De tool centraliseerde alle informatie en documenten, en kon daarbij ook opdrachten faciliteren. Via een kleine survey na elke opleiding kon je feedback geven. Een leuke extra aan de opleiding, maar volgens mij niet cruciaal voor het succes.

Op aanraden van verschillende docenten heb ik mijn wishlist van boeken aanzienlijk kunnen uitbreiden!

Conclusie

Ik vond het een zeer leerrijke en bijzondere ervaring. Zowel de cursus heeft me bijkomende inzichten gegeven. Niet te onderschatten zijn de medestudenten: via informele gesprekken (“netwerken”) leer je vaak méér dan in de formele cursus. Lange tijd samen werken met compleet andere mensen met een gedeelde interesse, werkt heel verrijkend.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.