Zelf een super-broodje bakken?

Casper is lactose-intolerant. Een vloek en een zegen. Het dutske kan niet buitenkomen zonder zijn lactase pillen, en wij koken sindsdien op een compleet andere manier. Eén van de zaken dat we dagelijks steevast bakken, is brood. Omdat je niet elke dag hetzelfde brood kan eten, experimenteren we er af en toe ook op los.

Hieronder kan je een recept vinden van een instant-winner: eenvoudig, beperkt aantal ingrediënten nodig en op iets meer dan een uur klaar. En vooral: super lekker!

Ingrediënten

 • 360 ml warm water
 • 12 gram droge gist
 • 40 gram suiker
 • 60 gram (zachte) boter
 • 10 gram zout
 • 650 gram bloem

Overige benodigdheden

 • Weegschaal
 • Maatbeker
 • Keukenrobot (wij gebruiken een KitchenAid Artisan)
 • Oven
 • Bakplaat met bakpapier

Aanpak

 1. Neem de kom van je keukenrobot en voeg suiker en droge gist toe.
 2. Voeg het warm water toe, en meng een beetje. Laat 5 minuten staan tot er schuim op het mengsel staat.
 3. Voeg de boter toe aan het mengsel (mengen hoeft nog niet).
 4. Voeg 3/4 de van de bloem toe aan het mengsel, samen met het zout.
 5. Meng dit in je keukenrobot, en voeg beetje bij beetje de rest van de bloem toe. Hier komt de “ervaring” wat kijken: je hoeft mogelijks niet alle bloem toe te voegen, misschien wel iets meer. Je moet vooral het deeg in de gaten houden: zodra het een mooi deeg wordt dat aan de deeghaak blijft hangen (en niet aan de kom), zit het goed. Als je de keukenrobot opent, en het deeg blijft mooi hangen, dan is het klaar.
 6. Laat het deeg 20 minuten rusten in de kom van de keukenrobot.
 7. Sla het deeg plat: ofwel in de keukenrobot (de deeghaak 10 seconden laten draaien) of het deeg op een werkblad even kneden, samen met wat extra bloem. 
 8. Nu wordt het tijd om het deeg in een bepaalde vorm te verwerken. Ik heb drie vormen die hier thuis altijd een succes zijn:
  1. Gewoon plat brood (lekker om af te scheuren of in repen te snijden) : kneed het deeg in een bol en duw hem plat. Draai hem regelmatig om, voeg wat bloem toe en blijf hem uitrekken tot een plat deeg dat op je ovenschaal past. Klaar!
  2. Een gevlochten brood (lekker om warm te eten met bvb kruidenboter) : kneed het deeg in een bol en verdeel de bol in 3 gelijke stukken. Bol de 3 stukken op, en begin ze uit te rollen. Regelmatig wat bloem toevoegen zodat ze niet te veel kleven. Leg de 3 strengen op de bakplaat met de 3 punten samen en begin te vlechten. Om te vlechten breng je telkens de buitenste streng over de binnenste streng, en wissel je steeds van kant.
  3. Bolletjes brood : kneed het deeg in een bol en verdeel in 2. Opnieuw opbollen en verdelen. En zo verder tot je kleine bolletjes hebt. Afhankelijk van het formaat dat je wil doen, kan blijven opdelen. Leg de bolletjes op een bakplaat of vuurbestendige kom.
 9. Steek de bakplaat met het deeg 20 minten in een oven van 30°. Kan je oven niet op 30°? Zet de plaat dan 20 minuten op een warme plek.
 10. Bak het brood 15 à 17 minuten op 205°.

Smakelijk!

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.