Professional Scrum Product Owner (PSPO I) assessment – geslaagd!

Na PSM I (Professional Scrum Master), Lean Six Sigma en Kanban, was het tijd om mezelf wat meer te verdiepen in Scrum Product Owner. Geen volledig nieuwe materie, maar duidelijk meer focus op de PO kant (logisch).

Studeren

Een groot deel van het voorbereidend traject heb ik kunnen doen via het materiaal van Management Plaza. Voor een zeer democratische prijs kan je bij hen terecht voor voldoende studeermateriaal om vol vertrouwen het examen af te kunnen leggen. Omdat ik vooraf al het PSM examen gedaan had, heb ik deze keer enkel de voorbeeld examens gestudeerd. Management Plaza voorziet 3 sets aan vragen.
Mijn aanpak? Het test examen afleggen en vervolgens de foute vragen in detail verder onderzoeken. Daarna het examen opnieuw afleggen (tot ik minstens 95% haalde). Dit heeft me in totaal +/- 6 uur gekost.

Assessment

Het examen zelf kan je afleggen via een webinterface op Scrum.org. Je krijgt pas toegang als je een voucher met wachtwoord aankoopt, dus dat moet je eerst regelen.
Eens je de voucher hebt, is het kwestie van inloggen en starten.
De vragen zijn, net als bij PSM I, voornamelijk multiple choice. Er zijn ook een aantal ja/nee vragen en een aantal waarbij je meerdere antwoorden kan selecteren.
De vragen gaan iets meer in detail dan PSM I, maar zijn in grote mate vergelijkbaar. Beheers je de materie en zit je in de juiste mindset, dan kan je dit examen afnemen met 2 vingers in de neus. Echter, onderschat het niet. Je moet 85% halen, en er zijn 80 vragen. Dat wil zeggen dat je “maar” 12 fouten mag maken. Dat lijkt veel, maar door de vele taalnuances loopt dit snel op. Let voornamelijk op met het “should”, “can” en “may” principe. Vele principes uit scrum zijn niet vastgelegd, maar worden niet aangeraden (shouldn’t).

Volgend op de agenda? SPS (Scaled Professional Scrum) en PSM II (Professional Scrum Master).

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.