Hoe maak je een stakeholder analyse?

Stakeholders of belanghebbenden zijn een belangrijke groep van mensen binnen een project die op één of andere manier een invloed of impact ondervinden van het project.

Deze groep van  mensen is belangrijk, omdat zij het verloop en resultaat van een project in grote mate kunnen beïnvloeden. Het is dus cruciaal voor jou, als project manager, om hier zeer goed over na te denken en de nodige acties te ondernemen.

Binnen project management wordt doorgaans een stakeholder analyse gemaakt. Dit is een analyse waarbij organisatorische invloed en project interesse geplot worden voor de verschillende stakeholders. Afhankelijk van de combinatie, zal een andere actie vereist zijn.

Op de horizontale as staat de project interesse, op de verticale as staat de organisatorische invloed.

  • Grote invloed, grote interesse: de belangrijkste groep, deze mensen moet je actief betrekken bij het project; regelmatig consulteren en informeren; beslissingen (deels) door hen laten gebeuren; engageren.
  • Grote invloed, beperkte interesse: gevaarlijkste groep, deze mensen hebben weinig interesse in het project maar kunnen het wel de dieperik in duwen. Probeer hen te converteren naar “grote interesse”.
  • Beperkte invloed, grote interesse: belangrijke groep, in te schakelen als ambassadeur van je project. Voor change projecten is dit de groep mensen die kan zorgen voor een kantelpunt over de volledige organisatie. Informeer hen voldoende, en betrek hen vaak bij het project.
  • Beperkte invloed, beperkte interesse: minst belangrijke groep, informeer hen over de progressie van het project op een generieke wijze. Probeer hen te converteren naar “beperkte invloed, grote interesse”.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.