Professional Scrum Master (PSM I)

De voorbije 5 jaar ben ik meermaals in aanraking gekomen met Scrum: als enthousiasteling, als overtuigd implementator, als scrum master, … Ik heb meerdere boeken verslonden en opleidingen gevolgd.

Om die kennis iet-of-wat te formaliseren heb ik dit jaar (succesvol) het examen voor “Professional Scrum Master I” van Scrum.org afgelegd. Daarbij het ik specifiek gekozen voor de track bij Scrum.org, en niet bij Scrum Alliance (Certified Scrum Master – CSM). Waarom? Bij Scrum.org hoef je geen verplichte opleiding te volgen. Je kan op eigen tempo studeren en het examen afnemen. Het is met andere woorden meer gericht op de mensen die Scrum al even kennen / toepassen, en nu daar graag een bevestiging van krijgen. Budget vriendelijk!
Nadeel is wel dat het te behalen percentage om te slagen hoger ligt dan bij Scrum Alliance (85% bij Scrum.org versus 69% bij Scrum Alliance).

Om het examen toch wat voor te bereiden, heb ik mijn kennis wel wat opgefrist door middel van the Agile Manifesto en een cursus bij MPlaza.
Het examen zelf is vrij straight foward, maar niet zo eenvoudig. De meeste vragen zijn doordenkers waarbij het aankomt op de correcte interpretatie van élk woord in de vraag (can, could, would, …).

Als je de materie beheerst, is er echter geen probleem. Zorg dat je uitgerust aan het examen begint, kom in de juiste mindset en ga er voor!

Oh ja … mijn score? 96,4%!

psm1

1 thought on “Professional Scrum Master (PSM I)”

  1. Pingback: Professional Scrum Product Owner (PSPO I) assessment - geslaagd! - Thomas Lepouttre - tl;dr

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.