Prince2 (foundation)

Prince2 is een gevestigde waarde binnen het project management universum. Terwijl internationaal voornamelijk gekeken wordt naar PMP, is Prince2 voornamelijk in Europa (zeer) populair.
Prince2 staat voor Projects in Controlled Environments, versie 2 en heeft zijn origine bij het OGC, een Britse overheidsorganisatie.

Zoals veel project managers kwam ik vroeg in aanraking met Prince2, maar was de nood voor certificatie er niet onmiddellijk. Toen ik de kans kreeg om de opleiding te volgen via MPlaza, met bijhorende examinatie, heb ik dan ook niet lang getwijfeld.

De opleiding is stevig, maar doenbaar. De opleiding is volledig computer based, waardoor je alles op eigen tempo kan doen. Het gaat voornamelijk over slides met gesproken uitleg. Tip: neem voldoende notities bij de slides. Er worden een aantal schema’s gedeeld die nuttig kunnen zijn bij het studeren, alsook test-examens. Neem deze zeker af, ter voorbereiding. Doorlooptijd: omdat ik het voornamelijk na de werkuren deed, heeft het toch een 3tal weken geduurd voor ik me voldoende zelfzeker voelde om het examen te doen.

Het examen zelf verliep via PeopleCert. Een organisatie die computer based examens afneemt. Je registreert een datum en timeslot, en vervolgens krijg je een bevestigingslink met de nodige software en uitleg. De vereisten zijn vrij strikt: een aparte ruimte waar je alleen zit, voldoende verlichting, geen GSM, geen papieren in de buurt, verplichte webcam, … . Onderschat dit niet: alles moet in orde zijn, of het examen zal niet doorgaan. Een vriendelijke begeleider heeft het volledige proces doorgenomen, en filmt je volledige examen via je webcam.
Het examen is multiple choise (75%) en is eerlijk gezegd vrij complex. Vragen zijn vaak instinkers, en de moeilijkheidsgraad ligt toch hoog. Ook al moet je “maar” 50% halen om te slagen, is het moeilijk om de vragen rond te krijgen binnen de 60 minuten.

Voor wie het aangaat, succes! Ik begin binnenkort aan het Practitioner examen …

 

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.