Hoeveel projecten kan een project manager aan?

In een vorige blogpost heb ik het al even kort aangehaald: in vele organisaties moet een project manager alle (!) projecten coördineren. Dit komt soms neer op 10 tallen projecten die gelijktijdig lopen.

Dit gooit steeds de vraag op: hoeveel projecten kan een project manager doorgaans aan? En hoe stop je zoiets in een rationele formule?

De beste manier om dit vraagstuk te tackelen, is het denken in governance en tiers. Deel je projecten onder in een bepaalde tier, volgens volgende logica:

  1. Tier 1 : Projecten volgens de absolutie bedrijfsstrategie or projecten met het meeste risico (op bijvoorbeeld het overleven van de organisatie)
  2. Tier 2 : Projecten die de bedrijfsstrategie volgen, maar van korte duur zijn of weinig risico inhouden
  3. Tier 3 : Projecten die slechts binnen één departement of unit leven (en dus niet afhankelijk zijn van meerdere teams)
  4. Tier 4 : Projecten die eerder beschouwd kunnen worden als interne initiatieven, of projecten die eigenlijk ook door een team lead kunnen gecoördineerd worden.


Eens je deze lijst hebt, is het belangrijk om een tijdsbeschouwing te kleven per tier. Dit kan je doen in % van een FTE. Bijvoorbeeld:

  1. Tier 1 : 50%
  2. Tier 2 : 35%
  3. Tier 3 : 15%
  4. Tier 4 : 5%

Als je beide lijsten hebt, is het vervolgens eenvoudig om de capaciteit van een project manager (of team van project managers) te gaan bepalen en dus ook de “project management capaciteit” van een organisatie te kennen.

Eén project manager kan 2 tier 1 projecten aan, of één tier 1, 2 en 3 projecten, of gelijk welke combinatie.
Heeft je organisatie 6 project managers, dan kan je daarmee de capaciteit gaan bepalen: 12 tier 1 projecten, of (bijvoorbeeld) 4 tier 1 projecten (200%), 6 tier 2 projecten (210%), 10 tier 3 projecten (150%) en 8 tier 4 projecten (40%).

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.