Manage by exception : krachtig concept

Een krachtig, efficiënt en belangrijk concept binnen Prince2 is “Manage by exception”. Het bepaalt de grenzen waar binnen een project manager (of elke andere verantwoordelijke binnen de project organisatie) dient te blijven, en dit voor de 6 verschillende toleranties:

  • Tijd (time)
  • Budget / kost (budget/cost)
  • Scope (scope)
  • Risico (risk)
  • Voordelen (benefits)
  • Kwaliteit (quality)

Zolang de project manager binnen de afgesproken toleranties blijft, hoeft hij/zij dit niet als exception op te werpen naar de project board. De project board kan er dus vanuit gaan dat het project prima verloopt, als er geen exceptions opgeworpen worden. Dit bespaart tijd en zorgt voor efficiëntie. Dit principe gaat op voor de volledige project organisatie: via afgesproken toleranties zal het level lager gemanaged worden.

Enkele voorbeelden:

  • Scope: requirements voor een project zijn doorgaans opgelijst volgens een MoSCoW model wat een mooi voorbeeld is van toleranties
  • Risico: zodra een bepaald niveau van risico behaald is, moet een exception opgeworpen worden (dit kan adhv een matrix oefening – zie risico analyse)
  • Budget / kost: het project mag maximaal 8% over budget gaan

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.