Lean Six Sigma

Bij een gesprek met een portfolio/program manager werd mijn interesse getriggered rond Lean Six Sigma. Een methodiek die gebruikt wordt specifiek voor change projecten met nadruk op optimalisatie van processen.
Ook al ken ik in grote lijnen de principes achter Lean en Six Sigma, ben ik allerminst een expert. De combinatie van beide was nieuw voor me. Dit moet ik verder uitzoeken …

Na een eerste zoeksessie ben ik terecht gekomen bij GoLeanSixSigma, een vrij uitgebreide portaalsite waar je een Lean Six Sigma opleiding kan volgen en vervolgens een examen kan afleggen.

Ik besloot om een eerste opleiding voor white belt te volgen. Het absolute startersniveau. Deze opleiding kan je gratis (!) volgen via de site. Principe is vrij eenvoudig: er zijn slides die mondeling verduidelijkt worden via een computer based education systeem. Je kan de narration volgen. Op ongeveer 60 à 90 minuten kan je de cursus doornemen en heb je een goed idee over Lean Six Sigma basis. Het examen is betalend, maar geeft ook een (officieel) certificaat. Voor $49 kan je het examen afnemen. Na 20 minuten zat het er al op, en had ik mijn eerste certificaat binnen. Score: 90%!

Mijn honger naar informatie was echter nog niet gestild. Op naar de yellow belt. Ook deze opleiding is gratis, en kan gevolgd worden op hun site. Gelijkaardig aan de white belt, maar veel meer details. Elke topic wordt in detail uitgespit en geeft voldoende achtergrond over Lean Six Sigma. Na ongeveer 2 dagen (8 tal uur) voelde ik me voldoende comfortabel om ook dit examen af te nemen. Voor $99 kan je dit onmiddellijk opstarten. Via een web interface krijg je toegang tot 50 vragen, verdeeld over 6 thema’s. Voor elk thema moet je miniaal 70% scoren. Na 40 minuten zat het examen er op. Geslaagd met 87,3%!

Een green belt opleiding wil ik ooit nog volgen, maar dit zal voor een later moment zijn. Kostprijs is ook een stuk hoger ($699), waardoor het even moet wachten.

leansixsigma

2 thoughts on “Lean Six Sigma”

  1. Pingback: Muda – Thomas Lepouttre – tl;dr

  2. Pingback: Six Sigma - Thomas Lepouttre - tl;dr

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.